صدای علم اقتصاد را به گوش دولتمردان و مردم برسانیم
منبع: خبرگزاری صمت ،دوشنبه 23مهر1397
گروه اقتصاد و توسعه: انجمن «اقتصاددانان ایران» به عنوان نخستین و قدیمی‌ترین انجمن اقتصادی ایران در سال ۱۳۵۱ تاسیس شده و همچنان فعال است.
هرچند شرایط اداره انجمن در سال‌های گذشته شائبه کم‌کاری یا تعطیلی این انجمن را در برخی محافل علمی و رسانه‌ای ایجاد کرد اما نایب‌رئیس انجمن اقتصاددانان ایران معتقد است «این انجمن از ابتدای تاسیس تاکنون فعال بوده و حتی سمیناری در جهت مسائل اقتصاد ایران برگزار کرده است اما به دلیل هیات‌مدیره‌های بدون تغییر و برخی محافظه‌کاری‌ها، به مرور حضورش در جامعه محدود به سخنرانی‌های ماهانه شد و سخنرانان نیز دایره محدودی داشتند. نتیجه این عملکرد القای شائبه فعال نبودن انجمن بود.
تا اینکه در سال ۹۴ در انتخابات هیات اجرایی چهره‌های جدیدی انتخاب شدند و توانستند تحول مثبتی در انجمن ایجاد کنند و فعالیت‌های آن را گسترش دهند.»
گفت‌وگوی صمت با لطفعلی بخشی، نایب‌رئیس انجمن اقتصاددانان ایران در زمینه انجمن، ضرورت بکارگیری نظر اقتصاددانان در بررسی‌های کارشناسی و برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های اقتصادی در راستای پیشبرد برنامه‌های توسعه‌ای کشور را در ادامه می‌خوانید.
با توجه به جایگاه کارشناسان و اقتصاددانان در تصمیم‌گیری‌های کلان و توسعه‌ای، چگونه می‌توان از ظرفیت‌های کارشناسی موجود بهره بیشتری برد؟
کشور تاکنون به دلیل بی‌توجهی به مبانی و اصول علم اقتصاد، آسیب زیادی دیده است و مردم و اقتصاد کشور نیز با مشکلات فراوانی مواجه شده‌اند. بنابراین این وظیفه جامعه کارشناسی و اقتصاددانان کشور است که با ایجاد تشکل، صدای علم و اصول اقتصاد را به گوش دولتمردان و مردم برسانند و توجه آنها را به این اصول علمی - که کشورهای بسیاری در جهان با استفاده از همین علم توانسته‌اند کشور و مردم‌شان را مرفه‌تر و خوشحال‌تر کنند - جلب کنند. در یک کلام؛ با تشکیل تشکل‌های نظام‌مند با تکیه بر دیدگاه‌های علمی، می‌توان یک صدای واحد را رساتر به گوش مسئولان و تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان کشور رساند. از سوی دیگر به یاد داشته باشیم دنیای ما دنیای تشکل‌هاست و به این وسیله می‌توانیم آگاهی به اصول علم اقتصاد را در جامعه افزایش دهیم و دیدگاه مردم را نسبت به امور اقتصادی روشن‌تر کنیم
چگونه می‌توان با تشکیل تشکل‌های اقتصادی در زمینه آگاهی‌رسانی صحیح به شهروندان گام برداشت؟
برای نمونه، بسیاری از مردم فکر می‌کنند ایران کشور ثروتمندی است و ما نفت داریم و بر همین مبنای نادرست، برای همه چیز از دولت توقع دارند. این در حالی است که در حقیقت ایران کشور ثروتمندی نیست و برای رسیدن به موفقیت باید کار و تلاش بیشتری کرده و توقع‌مان را از دولت‌ها کم کنیم. البته دولت‌ها نیز در ایجاد این روحیه در مردم تاثیر زیادی داشته‌اند؛ پرداخت یارانه، سبد کالا و وعده‌های بیشتر دولتمردان در این زمینه‌ها و به‌تازگی بحث یارانه بنزین، توقع زیادی در بسیاری از مردم ایجاد می‌کند که برای مردم و دولت مشکل‌ساز خواهد بود. باید برای مردم توضیح داد که درآمدهای دولت بی‌انتها نیست و دولت در تامین هزینه‌های خود نیز مشکل دارد
یکی از شاخص‌های تشکل‌ها خط‌مشی‌های حاکم بر فضای ذهنی است که ساختار جهت‌گیری سیاسی و اقتصادی انجمن‌ها را تشکیل می‌دهد. انجمن اقتصاددانان از چه ساختاری پیروی می‌کند؟
تاکید نخست آنکه، انجمن اقتصاددانان ایران بر مبنای اساسنامه یک انجمن علمی و غیرسیاسی است. بنابراین انجمن هیچ جهت‌گیری سیاسی ندارد. حتی انجمن اقتصاددانان ایران نباید دیدگاه اقتصاد سیاسی خاصی را دنبال کند. انجمن موظف است زیر چتر خود همه دیدگاه‌ها را پوشش دهد.
بنابراین در انجمن درتلاشیم همه دیدگاه‌های اقتصادی را مطرح کنیم تا همه بتوانند با این دیدگاه‌ها آشنا شوند.
اگر ترکیب سخنرانان در همایش‌های این انجمن را ببینید ملاحظه می‌کنید که همه دیدگاه‌ها در این ترکیب‌بندی مطرح است و هیچ دیدگاه خاصی را دنبال نمی‌کنیم.
به عنوان یکی از کارشناسان یک تشکل تخصصی اقتصادی، درباره مسائل روز اقتصاد ایران انجمن چه نظری دارد؟
مسائل روز ایران بسیار پیچیده شده است و ما تلاش می‌کنیم با نوشتن و سخنرانی‌ها درباره مشکل و راهکارهای برون‌رفت از آن دیدگاه‌های جدیدی مطرح کنیم.

چرا انجمن درباره مشکلات اعلام موضع نمی‌کند؟
می‌دانید که رسیدن به اجماع درباره مسائل اقتصادی کار دشواری است. تابه‌حال ۲ بیانیه از سوی انجمن صادر شده که انعکاس خوبی در مطبوعات داشته است.
یکی از رویکردهای سال جدید ایران بهره‌گیری از چهره‌های جوان‌تر در بدنه اقتصاد است، این نگاه در انجمن به عنوان یک تشکل اقتصادی نیز وجود دارد و درباره آینده انجمن چه فکری کرده‌اید؟
در نگاه کلی درتلاش هستیم چهره‌های بیشتری به انجمن جذب شوند که روند خوبی هم در این سیاست‌گذاری داشته‌ایم. اعتقاد داریم با جذب عضو و به‌ویژه جوان‌ها، انجمن در سطح کشور بیشتر شناخته شود و در زمینه آگاهی‌رسانی و روشنگری شرایط روز اقتصاد موفق‌تر از گذشته عمل کنیم. با همین نگاه تلاش کردیم در برنامه‌های امسال انجمن از نظر اقتصاددانان جوان کشور نیز بهره بگیریم تا حرف‌های آنان نیز شنیده شود. برای مثال در ترکیب سخنرانان، جوان‌ترها بیشتر موردتوجه قرار گرفته‌اند؛ از این سخنرانان می‌توان به دکتر مجید شاکری، دکتر مصطفی نصر اصفهانی، دکتر علی‌نژاد، دکتر مولوی و... اشاره کرد.
اقدام دیگر هدایت سخنرانی‌ها درباره مسائل روز کشور مانند تحریم‌ها بود که به همین دلیل افراد مشارکت‌کننده در سخنرانی‌های ما بسیار بیشتر شدند. حتی در انتخابات جدید چهره‌های دیگری به هیات اجرایی انجمن اضافه شدند که عبارتند از دکتر زنوز، دکتر دینی‌ترکمانی، دکتر مولوی و آقای فرجام‌نیا.
به علاوه اینکه در اساسنامه انجمن بر مبنای توصیه وزارت علوم ماده‌ای گنجانده شده که اعضای هیات اجرایی برای بیش از ۲ دوره حق انتخاب در هیات اجرایی را ندارند. این کمک بزرگی است برای تغییر نسل در مدیریت انجمن‌ها که در انجمن ما نیز موجب تغییرات زیادی در هیات اجرایی شده است.
برای توسعه دیدگاه اطلاع‌رسانی به شهروندان از طریق نظرات کارشناسی انجمن اقتصاددانان تاکنون چه فعالیت‌هایی داشته‌اید؟
اعضای انجمن اقتصاددانان ایران بر این باورند که ایران تنها تهران نیست و باید مسائل شهرستان‌ها نیز به ظرافت و دقت پایتخت بررسی و کارشناسی شوند. لازم است اقتصاددانان هر منطقه را در زمینه اظهارنظر و بحث درباره مشکلات همان منطقه فعال کنیم. در این راه با همت اقتصاددانان تبریز شعبه شمال غرب انجمن از سال ۱۳۹۵ راه‌اندازی شده و تا به‌حال ۱۴ سخنرانی داشته‌اند و دارای سایت و کانال هستند که اطلاعات آنها در سایت انجمن قابل دسترسی است. درحال‌حاضر بحث‌های مقدماتی درباره انجمن اقتصاددانان مازندران انجام شده و از امسال آغاز به‌کار خواهد کرد. با برخی شهرهای دیگر تماس برقرار شده که به احتمال زیاد تا پایان سال شاهد چند شعبه دیگر انجمن خواهیم بود. در چند روز گذشته سمیناری برای توسعه استان ایلام برگزار کردیم که موفق بود. درتلاش هستیم سمینار توسعه‌ای را برای دیگر استان‌ها نیز برگزار کنیم.
درباره آینده انجمن چه فکر می‌کنید؟
انجمن در آغاز راه است و درتلاش هستیم با برنامه‌های جدید و جذب اقتصاددانان جوان، انجمن در سطح کشور مطرح باشد و بتواند مثل همه انجمن‌های اقتصادی در کشورهای پیشرفته، در تصمیم‌های اقتصادی کشور اثر مثبت داشته باشد. در حقیقت انجمن‌های علمی مکانی هستند که دانش‌آموختگان آن علم، داوطلبانه گرد هم می‌آیند و در راه پیشرفت و توسعه آن علم گام برمی‌دارند و درتلاش هستند با تشکل در انجمن علمی صدای آن علم را در جامعه رساتر کنند. این موضوع در انجمن اقتصاددانان ایران، با توجه به مشکلات اقتصادی متعدد ضرورت بیشتری در کشور ما دارد